Қоғам

Газ плитасында қалдырылған тамақ – өрттің себебі!

Үйде тамақ дайындау – әр адамның өміріндегі күнделікті істердің бірі. Бірақ, әдеттілігіне қарамастан, тіпті мұндай үйреншікті қызмет те, егер тамақ дайындау кезінде өрт қауіпсіздігінің қарапайым ережелері сақталмаса, қайғылы жағдайға алып келуі мүмкін. Тамақтың жануы жиі абайсыздықтан болады. Ыдысты газ плитаға қойып, оны ұмытқанда: олар шаршағаннан немесе мас күйінде ұйықтап қалады, кейде тіпті үйден шығып кетеді. Тамақты газ плитаға қойғаннан кейін, адам осы уақыт ішінде сол табаға ештеңе болмайды деген үмітпен, жетіспейтін өнімді сатып алу үшін саналы түрде дүкенге баруы мүмкін.

Өкінішке қарай, бұл әрдайым олай емес. Күйген тағам жану өнімдерімен улануға әкелетін газдарды шығарады. Сонымен қатар, пеште жалынның тұтануы мүмкін, бұл материалдық құндылықтардың жоғалуына ғана емес, адамдардың өліміне әкелуі мүмкін. Осыған байланысты  Түркістан қаласының Төтенше жағдайлар басқармасы ескертеді:

 – дайындалып жатқан тамақты қараусыз қалдырмаңыз;

– газ плитаның жанында сүлгіні, қағазды, ұстағыштарды және басқа да тұтанатын заттарды ұстамаңыз;

– қыздырылған табада ағаш қасықтарды қалдырмаңыз;

– табаны үштен бірінен аспайтын маймен толтырыңыз. Май – 350 ͦ С жоғары температурада өздігінен тұтануға қабілетті жанғыш сұйықтық;

– табаға ылғалды өнімдерді қоймаңыз, оларды қыздыру алдында сүлгіні сүртіңіз – бұл майдың шашырауын болдырмайды;

 – электр сымдарын плитадан алыс ұстаңыз;

– ыстық майға су құймаңыз;
Сіз үнемі қырағы болып, сақтық шараларын сақтауыңыз керек.

Қатысты жаңалықтар

Түркістан қаласында «Қауіпсіз сауда» республикалық акциясы өткізілуде

azatmedia

МАСЫЛДЫҚ – ҰЛТТЫҚ БОЛМЫСҚА ЖАТ ҚЫЛЫҚ

azatmedia

Қазығұртта мал шаруашылығы қарқынды дамып келеді

azatmedia